Thursday, May 28, 2009

New Book // Maszat érkezik!



Berg Judit - Maszat játszik című könyve a Pagony kiadótól a rajzaimmal megérkezik a könyvhétre! Megtalálható, tekinthető, tapintható és akár meg is vásárolható a Pagony standnál. Dedikálás jún. 6.-án szombaton 11-től, és jún. 7-én vasárnap délután négytől.

A másik könyvheti általam illusztrált újdonság a Csimota kiadónál megjelent Emberke színe című könyv, amit Böszörményi Gyula írt.

Two books are coming out with my illustration very-very soon.

29 comments:

Hajnalka Cserháti, Ojni said...

Naháááát! Egyszerre kettő is!!! :)))
Gratulálok!

Úgy érzem ez az emberkés nagy meglepetés lesz!

Frazon Zsófi said...

éljen, éljen! maszat és emberke -- kéz a kézben!

tusen said...

Congratulations!

Mónika said...

jesssssz!!
gratulálok!

Angelico said...

Jól látom, hogy Maszat körvonalai "igaziak", a színek pedig digitálisak (valami vektoros programmal)?

Már úgy megszerettem az akvarelljeid termszetességét, hogy hiányzik ha nincs.

Lalan Bessoni said...

Nice works !!!
Me encanta los trabajos, soy fã !!!!

Silvia LGD (Little Green Doll) said...

Congratulations!!!!

krisztina maros said...

csupa jó hír! gratulálok!! nagyon ígéretesek!

aedem said...

gratulálok, mohácska!

irisz said...

Kösziszépen mindenki! Szia Médike!!

A maszat valóban kevert technikával készült, ez amiatt van, mert nagyon pici korosztály a célcsoport (2-3 évesek), ezért fontosak a nagyon élénk színek, amit én akvarellel nem igazán szeretek megcsinálni. Ráadásul nagyon kedvelem ezt a technikát, de a kéziség megőrzése miatt a vonalrajzok maradtak a vektoros formákon. Ezt a fajta illusztrációt alkalmaztam a Minimax magazin hasábjain is.

Hajnalka Cserháti, Ojni said...

Mesélj az emberkésről iiiiis!

Ha úgy lesz, akkor majd cserélünk, oké? :D De jó lenne!

irisz said...

jó lesz az! csupakéket irkafirkára simán megéri! :)

Emberke színe már nagyobbacskáknak szól, egy eredetmonda igaziból - hogy miért is különböző színűek az emberek, és az én olvasatomban a lényeg, h. nagyjából a véletlen műve, hogy ki milyen színű és hibás ennek jelentőséget tulajdonítani és alá- és fölérendeléseket kialakítani.
Az illusztrációk nagyon gyors kroki szerű akvarellek.
Köszönöm a kérdést kedves Hajni! :)

Hajnalka Cserháti, Ojni said...

Köszönöm a választ kedves Írisz. :))
Már felettébb-rettentő mód kiváncsi vagyok.

Unknown said...

Az előbb akartam írni valamit, de nem sikerült.(?)
Szóval: Gratulálok! Ez nekem is öröm. ;)
KG

irisz said...

:) Most picit lebuktunk, de talán még marad némi meglepetés a könyvben számodra. :D
Köszönjük a maszat betűhöz is a bábáskodást!

Anonymous said...

im from argentina and i love your ilustrations...and i want to get these books......how can i do ?

Celia said...

Hello Irisz !

Beautiful, charming, sweet ...

Always nice things for your work.

More, please!

Kisses from Spain.

Itziar San Vicente said...

Love the cover!

Me! said...

me encantan!!!
besos y felicitaciones!!!

Angelico said...

Köszönöm én is a választ Maszat technikáját illetően, és örülök, hogy az Emberkéről is írtál. Ezek után igencsak szeretném látni ezeket a könyveket. :)

Az egyébként biztos, hogy a gyerekek szeretik az élénk színeket, de abban nem vagyok biztos, hogy a nem élénk színeket kevésbé szeretnék a kicsinyek. Vagy, ha kevésbé szeretik, akkor abban talán mi, felnőttek vagyunk kicsit a ludasak.

Sok múlik szerintem a tálaláson. Mármint, ahogy a felnőttek a gyerekek felé tálalják a látható (színes, színezett) világot.
Sokat töprengek elnézve az áruházak gyerekrészlegeinek színvilágát; belelpaozva kifestőkönyvekbe, amelyek NEM fekete-fehérek (hogy a gyermeki fantáziát szabadon engednék kibontakozni), hanem egy nagyon agresszív színskálát adnak példaként a gyerekeknek, és tűnnek "tetszetősnek" a felnőtt vásárlók szemében.

A lényeg, hogy szerintem azok a visszafogott színek, finom árnyalatok amikkel Te az akvarelljeidet csinálod, kell, hogy tetszenek egészen kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha nem, akkor annál inkább ilyeneket kell nézegetniük, hogy jóra nevelődjenek. :) :) :)

(Emlékszem gyerekkoromból olyan régi mesekönyvekre, amiket még a nagyszüleim polcáról levéve lapozgattam, és olyan fekete-fehér rajzos képek voltak benne, amelyeket az édesanyám még gyerekkorában gyerekesen festett ki vízfestékkel egész halványan. Nagyon tetszettek. Talán épp az ilyen "előtanulmányok" miatt tetszenek annyira a Te festményeid is?)

lil kim said...

congrats irisz! they look lovely!

crayola said...

congratulation!!!!!!
muy bueno el blo, y las ilustraciones!!!!!!!!!!
besos

Kriszta said...

Gratulálok Írisz! :)

A színekről annyit, hogy van abban valami, amit Angelico mond. Nekem kisgyerekként egy régesrégi mesekönyv volt a kedvencem (valami hihetetlenül vastag papírra nyomva, talán Grimm-mesékkel(?)) és abban voltak gyönyörű, finom, akvarellel színezett rajzok. Csodaszépek voltak.

irisz said...

Tökéletesen egyetértek veletek abban, hogy vannak nagyon jó visszafogott színekkel illusztrált könyvek.

A korosztály picit kisebb, mint amiről Ti írtok, mert ez még a nagyon apró, szülőkkel együtt lapozgatós, szótanulós gyerkőcöknek szól - de nem mondom, h. nem menne át az akvarellség itt.

Most a kiadó és én is szerettem volna valami picit mást csinálni, mint amit eddig lehetett látni tőlem. Nekem ez fontos, hogy kísérletezhessek, aztán ha nagyon nagy lesz a csalódás, akkor abból mindenki tanul. A célom a színek kiválasztásánál az volt, hogy a saját színpalettámat ültessem át egy másik technika keretei közé, kicsit középutat keresve a két színintenzitás közt. Ugyanazok az olajos zöldek, kicsit zöldes kékek és viszonylag sok barna árnyalat szerepel a használt színek közt, mint az akvarelleknél.
Szerintem nincs azzal semmi gond, ha nem mindenkinek tetszik ez, a kísérletezés mindig kockázattal jár, ezt vállalni kell. Örülök, h. megírtátok a véleményeteket a könyvről.

Angelico said...

Kedves Írisz!
Nyilvánvaló, hogy a színvilág és az egész művészet valakinek a fejében (szívében) születik meg, a megjelenítés technikája csak másodlagos: alkalmas, vagy még inkább alkalmas a belső kép "kivitelére". Ezt pedig próbálgatni, gyakorolgatni kell, hogy midenki a sajátjára aktuálisan rátaláljon (mert, hogy ez változik is).

Tanulságos, hogy a keleti ikonfestés technikájával kapcsolatban is micsoda viták folynak... (Pl.: tojás-tempera, vagy olaj, szigorúan kötött ábrázolás, vagy nyugatias...) Miközben az igazán tehetséges alkotó e viták fölött áll, és dolgozik. Esetleg műfaji határokat is átlép, és mégis valami nagyszerű születik. A kevésbé tehetséges pedig vagy öncéluan újít, és a technikai "fejlődés" rabaja lesz, vagy a műfaji keretek betartásával sem tud igazán maradandót csinálni...



A lényeg, hogy miközben nekem kétségtelenül ugyanúgy tetszenek madj a nem akvarell képeid is, nagyon csodálom a bátorságot és ügyességet, amivel a hagyományos akvarell technikát használod. Kicsit úgy csodálom ezt, mint modjuk Vancsó Zoltán fekete-fehér, analóg technikáját, amivel eléggé egyedül van a fotós világban. Ami érdekes, ide vág, és a megkötöttségtől szabad kísérletezésre jó példa, hogy kb. egy éve neki is volt egy kiállítása, ahol először digitálisan készített fekete-fehér(!) képeket lehetett látni tőle. Jók voltak azok IS.


A kérdés tehát nem az, hogy nekem vagy a gyereknek tetszik-e a "maszatos könyved". Láttatlanban is evidenciának tartom, hogy igen.

Ha esetleg ez még nem derült volna ki, az a határozott véleményem, hogy semmilyen módon előállított képpel sem fogsz tudni csalódást okozni. Kicsit sem, nem, hogy nagyon nagyot. :)


A bennem felmerült és fentebb ügyetlenül megfogalmazott kérdés csak annyi, hogy általában a gyerekek mennyire maradhatnak fogékonyak pl. a Te természetesen "esetleges", finom fokozatokkal építkező akvarelljeidben tettenérhető igazi művészetre, miközben az étkezés, a játékok, az információk területén is "túl sok", "túl erős", "túl tökéletes" hatás éri őket?

Kriszta said...

Igen Írisz, valóban nem ugyanarról a korosztályról beszéltünk :) Meg hát ami engem illet, nem is konkrétan a könyvedről, hisz nem is láttam még belülről.
Inkább csak elmerengtem kicsit, vissza a gyerekkoromba...
Ettől függetlenül a Cipelő cicákba pl. belelapoztam és nagyon szép színesnek találtam.
Azt hiszem a dolog nyitja a színek és formák összhangja, no és a kidolgozás. Ezek miatt szeretem én a rajzaidat.

irisz said...

Igazán nagyon kedvesek vagytok tényleg, de azért nézzétek meg a könyvet, nem baj, ha van ami kevésbé, vagy van ami egyáltalán nem tetszik valakitől, sőt! :)

Az élénk színek mellett kampányolva :), pedig csak annyit, hogy én inkább azon lennék, hogy megerősítsem tőlem telhetően, hogy a már teljesen negatívvá vált erős színű dolgok közt is vannak kedvesebbek és műanyagabb - túl tökéletesek. Pl. egy nagyon piros fa kisautó lehet pirosabb és mégis jobb egy kevésbé élénk színű műanyag tömeggyártott kisautónál.

Pásztohy Panka said...

Szia Írisz!
Néztem a könyvhéten, és a Maszatos könyv nagyon gyönyörű lett!
Panka

irisz said...

Dejó! Kösziszépen Panka!!!