Friday, April 24, 2009

Theater for IF // színház

26 comments:

Darcy Melton said...

Awww... I want to hug her.

Jess said...

This is so sad :(

Anonymous said...

Oh my this is really sad. . .even the colors are sad. But it's a great job.

Celia said...
This comment has been removed by the author.
Celia said...

Hello again, IRISZ! Sorry to write in Spanish the last time, but my English is not very good ...
More drawing, please! They are beautiful!
Kisses from Valencia (Spain).

Angelico said...

Tényleg fantasztikus jók a rajzaid.
(Azért így fogalmazok, hogy "tényleg", mert valaki a blogomon ajánlotta, hogy sokkal jobbak, mint pl. Glasbergen karikatúrái...)

...és most jövök rá, hogy a pagony.hu oldalán én már bele is lapozgattam a Jancsi és Juliska -ba... az is tetszett, de ez a sokféleség itt most egészen lenyűgöz...

Számomra nagyon érdekes az is - ha jól értettem az előbb olvasva itt valahol -, hogy előbb dolgoztál digitálisan, s aztán kezted el ezt a 'hagyományos' technikát. Általában fordítva szokott lenni. :)

Gratulálok.

GiGi said...

I think it's so, so beaultiful!

Mary Hall said...

Beautiful...

KHIMAIR said...

Hi, i love a pic, "sleep/alvas" and i want put it on my blog.. and mention you..

Can i do it ???

I will wait your answer..

www.khimair.blogspot.com
andrea rosero
chilean :)

Loni Edwards said...

Oh you captured the emotion in this piece wonderfully! I love it. Its just beautifully simple.

Unknown said...

sad and beautiful!

Amy C said...

oh so beautifully sweet

janie said...

terrific, bitter sweet.

irisz said...

Thanks a lot!

Angelico, nagyon szépen köszönöm!
Korábban a munkahelyemen folyamatosan digitális formában kellett illusztrációkat gyártanom, mert néha animációk készültek belőle, és praktikusabb volt. De eredetileg kézialapú voltam/ vagyok. Közelebb áll hozzám ez a módszer. :)

Anonymous said...

so beautiful

Angelico said...

Írisz, hát én is kipróbáltam újra a régi technikát :) :) :), de megerősödtem abban, hogy az összetettebb feladatoknál, és a még be nem gyakorolt figuráknál könnyebben tudok átméretezni, átszerkeszteni, javítani (mert, hogy ez utóbbit nekem sokat kell ám!!! ;), ha legalábbis az első vázlat után már rögtön digitálisba megyek.

Megjegyzem, nálam a "digitális" nem az illusztrátor, vagy a corel vektoros képeit jelenti elsősorban, hanem inkább a photoshop pixel-alapon készülű rajzait, ahol majdnem úgy lehet dolgozni mint a papíron... Sajnos csak 'majdnem'. :(

Ez a Színház című kép szerintem nagyon-nagyon jó, de többek között megnéztem az "angel" cimke alatt található képeidet is. :)

Nekem is csak az jut eszembe, amiket itt mindenféle nyelveken írnak a látogatóid... Pl. ezek a cérna-kezek-lábak annyira mulatságosak, de az angyalok különféle hajviselete is figyelmre méltó :), stb.

Annyira ötletes, ahogy elhagysz egy csomó mindent, ami nem tartozik pl. a nyul lényegéhez, aztán pedig azzal a kevéssel (fülek, fülek, fülek, szemek, és még pár kis vonal... :) "többet" mondasz.

De ugyanez a malacka esete is: egy vidám orrmány az egész lény :) (vö.: "...trombitája, víg orrmánya, földet túrja döf,döf, döf...")

irisz said...

:)
szerintem nagyon jó kísérleteket adnak a kézi technikák és számomra emberközelibb is. Jó érzés megfogni egy fadarabot, amit forgácsolni kell néha, és benne van egy másik nagyon kellemes tapintású grafit anyag. Szeretem, ha diófapác pöttyöket veszek észre a kezemen, miután egész nap festettem. Ezek apróságok, de hangulatosabbak, mint a műanyag wacomtábla érzés. Digitálisan is kézzel rajzolt vázlatokat dolgozok fel.
Én bíztatnálak, ha szabad ilyet, hogy kísérletezz a cerka, akvarell párosítással- rengeteget ad hozzá a vonalvilághoz, ami benne van az emberben, ahhoz képest, amit a legjobb photoshop brush-ok tudnak. :)

Angelico said...

Köszönöm a választ. Majd erre még mondok valamit, mert minden ellenkező látszat dacára "túlságosan is" :) egyetértek..., de most egy kicsit mást kell csinálnom. ;) Neked is jó munkát kívánva:
Ang.

MrBibleHead said...

Wonderful illustration. Love the artwork...and the contrast in mood is
great! Nice work!

cristie said...

me...today.

thedoodlegirl said...

I am constantly amazed at your art! It is just beautiful and so meaningful. You always choose the coolest colors, too!

Donna Gotlib said...

lovely

Angelico said...

Kedves Írisz!
Szóval nem csak, hogy szabad, hanem nagyon hálás is vagyok a bíztatásért :)
Megjegyzem, a rajzaid szavak nélkül is már bíztatás számba mennek. Nem csak úgy általában - ahogy ezt a blogos ismerőseid mind érzik és írják -, hanem ezt a bátor akvarel technikát illetően is.
Ha láthatóan ilyen gyorsan, könyedén, ilyen jó dolgok születhetnek - a tehetség és a gyakorlat házasságából -, akkor ezt a technikát érdemes ellesni Tőled, legalább a próbálgatás erejéig. ;)

Amit mindenképpen írni akartam az az "égetőfestés" néven ismert technika. Ezt persze megint sokan sokféleképpen használják, de nekem nagyon tetszik. Pont az anyaga miatt. Annyira "szépen egyszerű" így rajzolni! Persze ebben is csak kezdő vagyok, de azt már látom, hogy ha lenne sok időm ezzel foglalkozni, akkor szívesen csinálgatnám.
Bár - visszatérve az első témánkhoz - ez annyira nem tucat termék, hogy sokszorosítani sem lehet. Ami azért nem minden szempontból jó.


Mondjuk én úgy látom, hogy a Te képeidnél azért a színek, árnyalatok nagyobb súllyal esnek a latba, mint amire az égetőfestés lehetőséget ad (ha gyorsan csinálja az ember, márpedig Te is inkább egy lendületből szeretsz rajzolni, az világos). Igaz ez nem is igazi festés, inkább "karcolás".
Ami miatt ide hoztam ezt a témát az a természetessége...

Egyébként ugyanez a tapasztalatom a kerámiával is, ahol nem mázas, hanem csak egyszer égetett cserép esetében az engobe használata egyszerű fehér festék gyanánt (tehát még égetés előtt) nagyon jó lehetőség.
Persze itt is a vonalas rajzok vannak előnyben.
Tehát ez is valami nagyon "természetesen egyszerű" módszer, bár azért bizonyos feltételeket megkíván idő és munkaterület szempontjából...

Aztán még azt is elmesélem befejezésül, hogy a kerámia festése témát nálam felülírta az olyan domborművekkel való kisérletezés, amit vak gyerekek is le tudnak tapintani. A poen ebben az, hogy ez nem dombormű, hanem a két dimenziós világ letapinthatóvá tétele... Nagyon izgalmas, ugyanis számolni kell azzal, hogy pl. perspektívikus rövidülés nincs. Kicsit az egyiptomi freskók módján kell közelíteni a témákhoz.
Most ennyit. :)

Mégegyszer köszönöm a bátorítást. Meg fogom próbálni: ceruza és akvarell; illetve - ahogy így gondolkodom - a ceruza, akvarell, tus (esetleg pác?) kombináció is érdekes lehet, mert akkor a ceruzával elkövetett hibákat, kísérleteket ki lehet a végén radirozni könnyen... Csak a tussal kell ügyesnek lenni, legalább annyira, mint a ceruzával...

Diane said...

don't we all have moments like this...so well done!

Afsaneh said...

Very nice! I love all of your illustrations :)

Eric Barclay said...

Beautiful work as always.